Skip to content

Kan man eje en e-bog?

30. maj 2012

Bogen er tyk og tung, papiret skinnende blankt og forsiden er appellerende. Hjem og læse den, op på reolen. Og en dag tager du den ned fra reolen og låner den ud. Du give den måske væk. Eller du sælger den måske antikvarisk, og køber nye bøger for pengene.
Køber du en bog køber du noget håndgribeligt. Noget fysisk. Noget unikt. For bogen lader sig ikke bare kopiere.

Med e-bøger er det anderledes, men jeg hentyder ikke til den konkrete, fysiske fornemmelser af at have bogen i hånden.

Reelt køber du ikke en e-bog, men snarere retten til at læse en e-bog.

Her er hvad Riidr.com skriver i deres betingelser:

  “Du skal i øvrigt være opmærksom på, at du udelukkende køber brugsretten til personlig brug.”

Jeg kunne ikke finde betingelserne for e-bøger hos Saxo.com, men faldt over en formulering svarende til Riidr’s under afsnittet om “vandmærkning” af MP3 lydbøger,” der er digitalt indhold og derfor minder meget om e-bøger.

Det åbenlyse og oplagte argument er, at bogsalget vil falde som følge af piratkopiering. For hvis man kan kopiere, så vil der blive kopieret.

Og det er uden tvivl sandt, men der er også andre faktorer der spiller ind.

Papirbøger er nemlig meget fleksible.
Du kan låne bøger til dine venner.
Du kan forære bøgerne bort.
Og sidst kan du sælge dine brugte bøger antikvarisk.

Alle mulighederne er med til at udhule salget af bøger, dvs. reducere forlagenes og forfatternes fortjeneste. (Jeg har tidligere skrevet om udlån af bøger, men perspektivet var et lidt andet).

Som køber af e-bøger er du mao. ilde stedt.

Du ejer ikke den bog du køber og kan ikke gøre med den hvad du vil. Jeg forstår udmærket frygten for piratkopiering, men som forbruger er det uacceptabelt, og det er ikke farbar vej frem for forlagene. De danske forlag kunne med fordel lade sig inspirere af de amerikanske forlag, fx. Barnes & Noble, og undersøge hvordan en bog-låne service kunne etableres.

Du er kriminel hvis du vil give dine bøger bort, fordi bogen er ikke din egen. Du har kun købt retten til at læse den.

Reklamer

From → e-bøger

2 kommentarer
 1. PalleA permalink

  Ja det er jo lidt vildt at man kan “sælge” varer på denne måde. Jeg elsker e-bøger men har kun købt en enkelt på dansk – prisen er simpelthen for høj i DK. Jeg har købt en længere række af bøger på Barnes/Noble/Amazon og her har prisen typisk været under 10 dollars hvilket jo er under halvdelen af en paperback når den er på tilbud hos den lokale bog-pusher. Jeg kan ikke låne den ud, men kan henvise til ebiblioteket hvor man kan låne en del af bøgerne.

  De danske forfattere og forlag skal tage sig grundigt sammen hvis de vil have andel af det elektroniske marked – man kan håbe at nye unge forfattere vil stille krav om at deres bøger gøres tilgængeligt elektronisk og i en prisbillig variant så der kan konkurreres med udenlandske bøger. I takt med at de mest sælgende danske forfattere bliver ældre og samme læsegruppe bliver ældre – så er det den nye unge generation af læsere man skal satse på.

  En generation der kun kender MP3, digitalt tv og aviser – og så også vil læse bøger elektronisk, får de ikke danske bøger elektronisk så læser de sjældent danske bøger.

  PalleA

  • Jeg er enig i, at forfattere og forlag skal tage sig sammen.
   Iøvrigt er udbudet af billige e-bøger stigende. Hos Saxo.com er der mange bøger i prisklassen 40-70 kr. Så noget sker der da.
   Se bare her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s