Skip to content

Kom igang med e-bøger og e-boglæsere; en introduktion

8. februar 2013

E-bøger er praktiske og giver dig mange muligheder som læser, men det er ikke helt enkelt at komme igang.

Papirbogen er let – du tager den i hånden, åbner den og begynder læsningen. Enkelt og intuitivt, men kun fordi du er vokset op med bøger.

Det er anderledes med e-boglæseren; der er kabler, formater, kopibeskyttelse og mange andre besværligheder. Apple ønsker at gøre e-bøger lige så let tilgængelige via iPad, som musik blev det med iTunes og iPod. Men Apple er ikke alt, slet ikke hvis du læse mange bøger, og hurtigt bliver en “ægte” e-boglæser at foretrække.

Denne artikel er ment som en introduktion til e-bøgernes verden. Men emnet er stort, så dette er kun første del.

Hvad vil du læse?

For at komme igang med en e-boglæser, og vælge hvilken e-boglæser du skal købe, er det første, uomgængelige spørgsmål du skal besvare: hvad du vil læse?

Vil du læse danske bøger og/eller låne bøger på ereolen.dk? Vil du læse amerikanske/engelske bøger, bøger på tysk, eller…? Dit svar er vigtigt for valget af e-boglæser.

 • Hvis du vil læse bøger fra den internationale boghandler Amazon, så skal du købe en Kindle e-boglæser fra Amazon. Årsagen er at Amazon’s bøger er kopibeskyttede og derfor ikke umiddelbart kan læses på andre e-boglæsere.
 • Vil du købe danske e-bøger fra boghandlere som Saxo.com eller Gyldendal, kan de som regel konverteres til et format som kan læses på en Amazon kindle.
 • Vil du læse bøger fra det danske e-bog bibliotek, eReolen.dk, kan du ikke umiddelbart benytte en Kindle e-boglæser. Bøger fra eReolen er kopibeskyttede og kan ikke umiddelbart læses på en Amazon Kindle. Men der er altid måder at omgå kopibeskyttelse på, omend det kan blive lidt bøvlet.

Det er med andre ord nogen centrale valg.

Selv har jeg valgt at købe både en Amazon Kindle, fordi jeg køber engelske og amerikanske bøger hos Amazon, og en anden e-boglæser (en Nook) som kan bruges til bøger fra eReolen.dk. Simpelthen fordi jeg vil kunne begge dele.

E-boglæser, computer eller tablet

Hvis du ikke vil investere i en rigtig e-boglæser kan du læse dine e-bøger på enten en tablet a la iPad eller på en computer.

Amazon har programmer til tablets, computere og telefoner. Og du kan finde  forskellige e-boglæser programmer til andre formater. Vil du f.eks. downloade bøger fra eReolen.dk skal du bruge programmet Adobe Digital Editions, som bøgerne også kan læses i. Alternativet kunne være programmet Bluefire Reader der findes til iPad/iPhone og Android.

Men til seriøs læsning er den dedikerede, ægte e-boglæser at foretrække.

E-boglæser eller iPad – det handler om skærmen

Der er fundamentale forskelle på en tablet a la iPad og så en rigtig e-boglæser.

Glem billedbøger, tegneserier og andre rigt illustrerede bøger lige nu.

En e-boglæser skal vise teksten fra bogens side og kvaliteten skal have et niveau, så man kan læse i timevis uden at få trætte øjne.

En tablet derimod skal ikke bare vise tekst; den skal kunne bruges til at gå på nettet, vise film, animationer, fotografier og meget andet. Levende billeder betyder at skærmen skal opdateres konstant, hvilket giver flimren, og samtidig gør man skærmen “aktiv” med ekstra baggrundsbelysning.

De rigtige, dedikerede e-boglæser har derfor en helt speciel “e-ink” skærm.

En E-ink skærm er kendetegnet ved, at ændringer betyder at hele siden opdateres. Dvs. at levende billeder ikke kan vises.
Skærmen har desuden kun gråtoner (typisk 16).

Sammenlignet af Kindle og iPad skærm. Det er Ipad til højre.

Sammenlignet af Kindle og iPad skærm. Det er Ipad til højre.

Billedet viser en forstørrelse af en Kindle-skærm og en iPad-skærm. Kilde: Geek.com.

Fordelene ved dén skærmteknologi er det rolige billede og et ekstremt lavt strømforbrug, hvilket betyder at du som forbruger dels kan holde ud at læse længe på skærmen, dels ikke skal tænke på batterier og opladning konstant.

E-boglæseren vejer ikke mere end en bog

En anden stor fordel ved e-boglæseren er den lave vægt. Når video, grafik og web-browsing ikke er nødvendigt betyder det, at en e-boglæsers hardware (skærm, CPU, hukommelse, batteri osv.) bliver mindre krævende, dvs. det vejer mindre. Indrømmet, der er kommet små tablets som vejer mindre, men e-boglæsere er stadig lettere. Se her:

 • Min 3. generations Kindle med tastatur vejer 247 gram.
 • Den nye kindle Paperwhite vejer 213 gram.
 • B&N Nook Simple Touch e-boglæser vejer 212 gram.
 • En 2. generations iPad vejer 601 gram.
 • iPad Mini vejer 308 gram.
 • Asus/Google Nexus 7 tablet vejer 340 gram.

Vægten er afgørende for hvor længe du orker at holde bogen i hånden, og når du ligger i sengen og læser, har en forskel på 100-300 gram stor forskel.

Generelt er e-boglæser langt lettere sammenligned med tablets.

Det var e-boglæseren

Jeg håber du er blevet overbevist om, at skærmen på en dedikeret e-boglæser er at foretrække frem for en tablet. Skærm og vægt er optimeret til læsning.

På et senere tidspunkt kommer der en fortsættelse til denne artikel. Blandt emnerne jeg måske behandler er:

 • Køb og download.
 • Organisering af bøger.
 • Konvertering af mellem de forskellige formater (se også denne artikel og de inspirerende kommentarer i bunden af siden), bl.a. med brug af Calibre.
Reklamer

From → e-bøger

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s